Що е то креативен активизъм?

Ако част и от вашите новогодишни обещания е през 2021 г. да се опитвате да научите по нещо ново всеки ден и да разширите знанията си по интересни и иновативни теми, YOUTHub се грижи за вашето самоусъвършенстване. Днес ще ви запознаем с това какво е Креативният активизъм и как можете да го използвате през призмата на Fine Acts, организация предлагаща ресурси, подпомагащи вашите креативни кампании.

Fine Acts са креативно неправителствено студио за социална промяна, използват изкуството и креативните акции за ангажиране на хора и насърчаване към действие за конкретна социална кауза. Те целят да ви предложат нужните ресурси и знания, за да доведете до положителна промяна в света със своите креативни кампании.

И се справят с това блестящо! Уебсайтът им Creative Playbook е невероятна платформа, в която ще откриете напътствия за създаване на креативни кампании, съвети как да използвате комуникациите по ефективен начин и идеи за креативни тактики, които да привлекат внимание към вашите каузи. Тя привлича вниманието от първия клик и представя ясна и изчерпателна информация на всеки читател. В следващите месеци платформата ще бъде допълвана с още много други любопитни статии за нестандартни тактики и интервюта със социално-ангажирани артисти и активисти.

В наръчника им “The Creative Playbook”, който всеки безплатно може да изтегли от сайта на платформата се съдържат детайлни насоки, похвати и ресурси за създаване на креативни кампании. В него са представени огромен брой безплатни ресурси в помощ на креативните активисти, както и идеи за креативни тактики, наред със задълбочени напътствия и примери как да използвате комуникациите по ефективен начин. Красивите графики и лесноразбираемите обяснения правят запознаването с креативния активизъм интересно преживяване. Всеки заинтересован може да бъде уверен, че с правилната подготовка, добър план и отлично познаване на засегнатия проблем, е подходящ за създател на успешна креативна кампания. С ресурсите, които са напълно безплатно на разположение на читателя, всеки може да се възползва и да превърне дори най-смелите си идеи за креативно-активистки акции в реалност.

Но какво въобще е креативен активизъм? По официална информация на Центъра за артистичен активизъм, той може да бъде обяснен като “практика, която съчетава творческата сила на изкуството, за да ни разчувства емоционално, и стратегическото планиране на активизма, необходимо за постигане на социална промяна” или по-просто активистки дейности, които изненадват с необичайни творчески подходи на необичайни места и в необичайни форми. Артистичният или креативният активизъм е новаторски подход за поглед над социални теми, който разбива нормите за изкуството и за протеста.

Важно понятие, което трябва всеки да разбира е и така нареченият “playtivism”, който съчетава творческият елемент на играта и колаборацията между хора от различни области. Той цели да улесни процеса на работа на активистите и да предотврати burnout-а. За да придобиете по-добра представа за тази идея, с две ръце ви препоръчвам да гледате това въздействащо видео.

Fine Acts са автори на формати като ACT Labs и SPRINTS, които събират творци от различни области, представят революционни идеи и работят върху важни теми. Препоръчвам ви да се запознаете подробно с техният формат и дейност в наръчника.

Стратегии, полезна информация и достатъчно ресурси за всеки един амбициозен човек да започне креативен проект с огромна обществена стойност, всичко това представено обективно, увлекателно и разбираемо – така бих описала наръчника на Fine Acts. Заслужава си времето, прекарано в четене, което препоръчвам да отделите и да не забравяте да се заредите с тефтер и химикалка, за да не пропуснете нито една важна насока. Онлайн платформата им съдържа и кратка и ясна информация по темата с артистичния активизъм и отговаря на много въпроси. Задоволете любопитството и разширете представите си за тази иновативна концепция – надявам се скоро светът ни да е пълен с такива вълнуващи кампании.

В началото на 2021 г., фондация Fine Acts ще организира серия от онлайн обучения за креативни кампании. Следете Facebook страницата ни за новини, за да запазите навреме своето място за участие.

Автор: Иванна Иванова