Къде практичното и образователното намират своята допирна точка?  

Това се случва в онлайн кампанията за медийна грамотност на ученици от ПМГ „Проф. Емануил Иванов” гр. Кюстендил- MEDIAcated, с която те спечелиха първо място на Хакатон „Медийна и информационна грамотност”, организиран от Асоциация за развитие на София и ДЗЗД „Обучение”.

В днешния свят все повече хора посвещават времето си на използване на дигитални технологии. Мобилните устройства всъщност са станали незаменимо средство за осведоменост, а социалните мрежи- един от основните канали на комуникация. И въпреки, че всички ние използваме интернет, дали го правим „правилно“?

Тези млади хора, обединени от каузата си да допринесат за едно по-чисто интернет пространство, създават проекта си, състоящ се от първия български подкаст за дигитално-медийна грамотност MEDIAcated Podcast, където с помощта на видни и опитни лица ни запознават с основите на дигиталния свят и  ни учат на „триковете“ и „тайните“ за неща, които ежедневно пренебрегваме. Темите, които биват обхванати са:

  • „Дигитален отпечатък” ,
  • „Реклами, маркетинг и дигитални следи”,
  • „Езикът на омразата”,
  • „Информационен хаос”, и
  • фалшивите новини в сфери като здравеопазването, политиката, астрология и други.

Kампанията ще продължи своето развитие и чрез разработване на интерактивно приложение за деца – „MEDIAjunior”, чрез което каузата ще достигне и до най-малките.

В MEDIAcated Podcast вече се включиха известни лица като:

  • Александра Петканова майка, модел и инфлуенсър. Тя разказва за своя личен опит и сблъсък с обществения „хейт“. Поднася и своите безценни съвети, които може да чуете тук.
  • Георги Малчев – маркетинг експерт и преподавател в НБУ. Той ни споделя за всички скрити и явни начини нашите дигитални следи да бъдат използвани. Чуйте епизода тук.

„Да допринесем към едно по-сигурно, защитено и „чисто” уеб пространство, чрез неангажиращ, общественополезен и образователен подкаст, който опростява сложните теми, поднасяйки ги на достъпен език за възможно най-много хора от всички възрастови групи“. Това е главната цел на младите хора. И именно чрез иновативен подход те успяват да осведомяват всичките си слушатели.

А вие знаете ли какво е „дигитален отпечатък“ и как да го управлявате? Как да се справите с „хейта“ или как дигиталния свят използва вашите данни за комерсиални цели?

Открийте отговорите и подкрепите тази важна за обществото ни кауза, като просто сложите слушалките си и докато вършите някое скучно задължение, спортувате или си почивате,  се образовате по ключове теми, слушайки MEDIAcated Podcast тук:

Автори: Екипа на MEDIAcated Podcast