Пъврият учебен ден по света и у нас

Първият учебен ден е огромно вълнение за всяко дете, което за първи път прекрачва прага на един нов и вълнуващ етап от живота му. Затова този ден е много сантиментален не само за него, но и за неговите родители. Ето как училищата по света отбелязват това ново начало всяка учебна година.

В България имаме традицията да лисваме вода пред входната врата, откъдето детето да мине, за да може „да му върви по вода“ през цялата учебна година. Със сигурност сте забелязали и огромните цветни букети, които са общо взето на половина големината на един първокласник и се подаряват на госпожите в знак на уважение. В Русия, където този ден се нарича „Денят на знанието“, имат подобна практика, но в замяна на цветето всяко дете получава балон.

From Russia, with Love - FlowerBuzz.org

В Германия и Австрия децата получават „schultüte“, които представляват големи картонени фунии, пълни със сладки, училищни пособия и играчки. Често се правят ръчно от родителите, въпреки че се продават и по магазините.

How Germany celebrates the first day of school | All media content | DW | 23.08.2016

В Италия най-мъничките ученици носят „grembiule“ върху дрехите си, което представлява нещо като мантия и най-често е синя на цвят. Тази традиция обаче е само за децата в началния курс и тези в детската градина.

Back to School: 10 Things You Should Know About the Italian School System

Нека сега се преместим на изток, където също си имат своите традиции за първия учебен ден. В Япония всяко дете в първи клас получава пълна раница (randoseru) с всичко необходимо от своите родители като се предполага, че тя трябва да издържи до края на обучението на детето и да го научи да цени вещите си. Също така всички ядат ориз със сос от водорасли и пъдпъдъчи яйца за обяд, който обещава да им донесе късмет през цялата година.

A group of children head to their first day of school, each wearing a bright backpack

В Саудитска Арабия празненството продължава цели три дни! През този период децата не учат, а вместо това са окуражавани да се запознаят с другите деца и да се сприятелят.

И ако най-често първият учебен е краят на август или началото на септември, то в Индия той е в началото на юни, когато започва и дъждовният сезон. Затова задължителен подарък за всяко дете на този ден е чадър.

India students

Традициите са чудесен начин за отбелязване и запечатване на спомените от този специален ден за тези, които тепърва прекрачват прага на училищната сграда.