Състезание по творческо писане на английски език

Започва регистрацията за състезанието по творческо писане на английски език

Организатор: Bulgarian Creative Writing Competition

Състезанието е създадено, за да насърчи българските ученици да мислят творчески, да дадат свобода на въображението си и да създадат уникални произведения, пишейки по оригинални и интригуващи теми.

През 2011 г. България започна да участва в конкурс, наречен Международна олимпиада по писане (по-късно Международен конкурс по творческо писане), конкурс, създаден и провеждан от доброволци от Корпуса на мира по целия свят от 2003 г. През първата си година тук конкурсът беше доброволец -стартира инициатива, а учениците написаха над 300 творчески есета; през 2012 г. конкурсът беше отворен за всички държавни училища и имаше повече от 800 заявки!

През 2012-2013 учебна година фондация CORPlus успя да създаде независима версия на това състезание. Това ново превъплъщение, наречено Български конкурс за творческо писане на английски език, поддържа оригиналния дух на първите конкурси, но с по -устойчив възглед и нови възможности за награди и признание на неговите изключителни млади писатели. През 2021 г. над 2300 ученици от 126 държавни и частни училища участваха в състезанието!

Процесът:

  • Самото състезание е просто. Първо, всички учители по английски език в държавни и частни училища са добре дошли да участват, заедно техните ученици. Състезанието е отворено за ученици от 6 -ти до 12 -ти клас, въпреки че всяко ниво на клас е отделно от останалите (тоест учениците от 6 -ти клас се състезават само срещу други ученици от 6 -ти клас, 7 -ми със 7 -ми и т.н.).
  • Ден преди официалните теми за конкурса се изпращат от организаторите. На учениците се дава един час, за да отговорят на една от трите творчески, необичайни теми (те са различни за всяко ниво на клас). Целта е вместо това да създадат свои собствени уникални текстове (на английски език), да мислят „нестандартно“. След като часът изтече, участниците изпращат своите творби на учителя-координатор, който след това ги изпраща по пощата до организаторите.

Условие за участие:

  • Ученици 6-12 клас
  • Участващите училища избират дата (от официално обявените дни за писане) и време за писане на своите ученици
  • Учениците не могат да се консултират с речници, граматически справки, интернет, други ученици и т.н.

Последователност:

  • Регистрация на училище: месец октомври

Всяко училище трябва да назначи учител-координатор, който отговаря за попълването и подаването на регистрационната форма. След регистрацията и по време на подготвителния период, различни уроци по творческо писане и минали теми ще бъдат достъпни за изтегляне от уебсайта.

  • Конкурс: месец ноември

Под наблюдението на учител, на учениците се дава един час, за да отговорят на конкретна тема. Те не могат да използват речници, учебници или други материали при писане. Важни са идеите, а не граматиката!

  • Съдийство и награди: месец януари и месец февруари

Творбите се оценяват от съдийски комисии, като най -добре преминават към национално ниво. След това финалистите се стесняват, като наградите се присъждат за първите три есета на ниво оценка, както и някои допълнителни награди, предоставени от външни партньори. Те са представени на последната церемония по награждаване.

Съдиите на BCWC могат да бъдат учители, писатели, професионалисти в различни области и носители на английски език.

Преди да се включите в конкурса, запознайте с пълната информация и правилата за участие в конкурса тук.

Награди/Награден фонд: (нека използваме тази икона само, ако има парични награди)

Регистрацията за дванадесетото Национално състезание по творческо писане на английски език започва на 1 октомври и ще продължи до 25 октомври 2021.

  • Състезанието е за ученици от 6 до 12 клас, които изучават английски език в училище. За участие могат да се регистрират общински, държавни и частни основни и средни училища. Дните за писане тази година са 23 или 24 ноември 2021.
  • За да регистрирате Вашето училище за участие, трябва да попълните формуляра ТУК и да платите еднократно 50 лева такса участие за училище.

Банкова информация:
IBAN: BG98BPBI81701604202929
Пощенска банка
Титуляр: Фондация “Корпус за образование и развитие”
основание за превод: такса участие BCWC, име на училището, ГРАД (задължително!)

Краен срок за участие: 25 октомрви 2021 г.

За контакт: creativewriting@corplus.org.

Източник: НПО Портал

YOUTHub не носи отговорност за провеждането на конкурса. За повече информация се обърнете към посочения организатор.