Bibi Project търси посланици за информационност относно самоубийството

Организатор: Bibi Project

Самоубийството е един изключително сериозен проблем. Много често близките на жертвата не виждат на време знаците, червените флагове. А това е ключово в превенцията на тази ужасяваща трагедия, отнела твърде много човешки животи. Именно по тази причина Bibi Project организира фотографския проект “Виж ме!”, целта на който е реализирането на изложба, която, освен че информира за признаците, подсказващи, че някой може да има мисли за самоубийство, разказва и реални човешки истории.

Каква ще е твоята задача?

Трябва да попълниш формуляра за кандидатстване, в който посочваш с кой от изброените признаци си най-запознат, както и дасподелиш личната си история в текст до 250 думи, свързана с този признак. Кога за пръв път си се сблъскал с него, защо, как ти е повлиял, как си се справил или дали все още се мъчиш да го пребориш… И последно, ще трябва да посочиш някое
емблематично за теб място в София, където желаеш да бъдеш сниман, държейки
табелка с избрания от теб признак. Това място може да е свързано както с най-тъжния момент от живота ти, така и с най-веселия, може да ти носи носталгия, а може и да мечтаеш за него (например да е бъдещото ти работно място, да искаш да заснемеш филм за него… каквото и да е!). Изборът е изцяло твой!

За Bibi Project

Здравейте! Казвам се Мария Сомлева и в момента съм ученичка в 12 клас. Загубих майка си, когато бях на 13, а тя – едва 39 годишна. Ако трябва да опиша емоциите, които изпитах на този ден – 05.01.2017 – с една дума, то тя би била… странно. Разбирам, че това наистина не е особено описателно и не много адекватно, но пък бе първата дума, която ми дойде наум. Моята майка бе отнела собствения си живот? Моята?! Мама, която постоянно бе усмихната, която постоянно говореше колко обича, обожава живота и как никога не би се предала? Не! Няма как да е било самоубийство, няма как нея да я няма.

Създадох проекта Bibi именно поради това повратно събитие в живота ми. С идеята да помогна някак си тези трагедии да бъдат избегнати. Защото смятам, че е важно да се говори за това. Важно е да се опитваме да разберем другия. Да си помагаме. Именно това е целта на Bibi – да даде гласност на този наистина сериозен проблем.

Признаци, че някой се готви да отнеме живота си:

Рискови фактори:
 • Зависимост от наркотични вещества
 • Предишни травматични събития
 • Социална изолация
 • Наличието на придружаващи психични разстройства
 • Преживяването на физически или сексуален тормоз
 • Предишни опити за посягане на собствения живот
Признаци на самоубийство:
 • Тежка депресия
 • Предприемане на извънредни рискове
 • Загуба на интерес в някога обичани дейности
 • Рязка промяна в поведението
 • Разговори или намеци за самоубийство

 За да кандидатствате, попълнете апликационната форма.

краен срок за кандидатстване Краен срок за кандидатстване: 30 ноември 2021 г.

Ако бъдеш одобрен, ще получиш имейл до края на ноември, в който ще те помолим
да кажеш удобна за теб дата, на която да бъдеш сниман.

П.С. Моля, ако не си сред избраните за проекта, не смятай, че историята ти не е от
значение и че не е важна! Приготвено е нещо специално за всички повярвали в идеята.

За контакт: maria.somleva03@gmail.com

Източник: maria.somleva03@gmail.com

YOUTHub не носи отговорност за подбора на участници в доброволческата инициатива. За повече информация се обърнете към посочения организатор или изпращаща организация.