Конкурс „Дърво с корен”, 2021 г.

Търси се дървото, запечатало в сърцата и умовете на хората.

Организатор: фондация „ЕкоОбщност“

Ако има дърво, което наистина обичате и почитате – вие, вашият род, съседи, приятели или цялата ви общност и населено място – разкажете неговата история! Разкажете защо то е ценно за вас, защо сте го обикнали, с какво е оставило неизличим спомен в душата ви, коя незабравима случка с него винаги извиква усмивка на лицето ви.

Дървото победител ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината” и също така, като награда, ще бъде посетено от арбористи, които ще направят оглед и дадат препоръки за подобряване на състоянието му.

Както и досега, измежду всички постъпили предложения ще бъдат отличени дървета и в две допълнителни категории:

  • „Млад природолюбител” – за истории на дървета, които са засадени от или за които се грижат деца и юноши на възраст от 6 до 16 години.
  • „Вековните дървета говорят“ – за вековни дървета, които са свързани с исторически събития, значими личности или местни предания; които са се превърнали в символ и пазител на дадено населено място; които са важна част от делника и празниците на местната общност, нечий род или отделен човек; които таят в клоните си скъп спомен за отминала случка; които са толкова забележителни, почитани и обичани, че заслужават нашето признание.

Как да включите вашето дърво в конкурса

Конкурсът е отворен за участие към всички и приема номинации за дървета от цялата страна. Дори да сте участвали с вашето любимо дърво в миналогодишни издания, но то не е спечелило, опитайте отново тази година.

Също така, ако знаете за вековни дървета, които не са все още под защитата на закона, а считате за важно да бъдат опазени поради своята природна и културно-историческа стойност, пишете на същата ел.поща.

Конкурс „Дърво с корен 2021” на фондация „ЕкоОбщност” се провежда с подкрепата на „Асоциация на арбористите в България“ и „Адвенчър нет”.

Пълните условия за участие в конкурса са достъпни на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“ в раздела „Дърво с корен“.

Любопитните истории на всички постъпващи номинации може да следите на Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен“, където те ще се публикуват текущо.

 За да участвате в конкурса, разкажете история на вашети дърво и защо е важно за вас, направете поне 3 снимки, на които да се вижда в общ план, и ги изпратете на tree@bepf-bg.org.  Предложението ви трябва да съдържа също местоположение, вид и описание на дървото, както и данни за връзка с вас.

Краен срок за участие: 5 декември 2021 г.

Всички предложения ще бъдат разгледани от жури, което ще отличи участника в категорията „Млад природолюбител“ и ще излъчи финалистите в „Дърво с корен” и „Вековните дървета говорят”. Изборът на победителите ще се извърши чрез онлайн гласуване от обществеността, което ще протече от 15 декември 2021 г. до 14 януари 2022 г.

За контакт: tree@bepf-bg.org

Източник: НПО Портал

YOUTHub не носи отговорност за провеждането на конкурса. За повече информация се обърнете към посочения организатор.