Европейска младежка награда „Карл Велики“

Кандидатствай с твоя проект сега и можеш да спечелиш до 7500 евро и да получиш помощта, от която се нуждаеш, за да доразвиеш своята инициатива.

Организатор: Европейският парламент

Ако си на възраст между 16 и 30 години, пребиваваш постоянно в ЕС и работиш по проект, който спомага за моделирането на Европа, то тогава ти можеш да бъдеш следващият носител на Европейската младежка награда „Карл Велики“! Наградата подкрепя младежки проекти, които насърчават сътрудничеството и разбирателството както в Европа, така и в международен план.

Европейската младежка награда „Карл Велики“ се присъжда на младежки проекти, които насърчават европейското и международното разбирателство. Наградата извежда на преден план ежедневната работа на младите хора в цяла Европа в подкрепа на европейската демокрация и подкрепя активното им участие в моделирането на бъдещето на Европа. Тя се ръководи съвместно от Европейския парламент и Фондацията за Международната награда „Карл Велики“ в Аахен и беше учредена през 2008 г.

Критерии за участие:

 1. Те трябва да са се отличили в следните области:
  • Насърчаване на сътрудничеството и разбирателството както в Европа, така и в международен план, въз основа на демократичните ценности (например зачитане на човешкото достойнство, свобода, равенство, върховенство на правото и зачитане на правата на човека);
  • Насърчаване на споделено чувство за европейска идентичност и на европейската интеграция;
  • Насърчаване на други млади хора в Европа да участват активно в нашата демокрация;
  • Предлагане на нагледни примери за европейци, живеещи заедно като общност.
 2. Проектите трябва да са представени от млад човек, пребиваващ постоянно в една от 27-те държави – членки на ЕС, който е на възраст между 16 и 30 години към датата на подаване на заявлението.

Прочетете и Често задавани въпроси

Преди да кандидатстваш, моля, прочети пълния текст на правилата за Европейската младежка награда „Карл Велики“. Проектите, които не отговарят на критериите, определени в правилата, няма да бъдат взети предвид при извършването на оценката.

Награди:

 1. Трите европейски проекта победители получават следните награди: първата награда е 7500 EUR, втората награда – 5000 EUR, а третата награда – 2500 EUR.
 2. На церемонията по връчването на младежката награда „Карл Велики“ в Аахен през май се канят представители на всеки от номинираните национални проекти.
 3. Като част от наградата тримата европейски лауреати получават покана да посетят Европейския парламент (в Брюксел или в Страсбург).

За да участвате в конкурса, попълнете формата.

Краен срок за участие: 13 февруари 2022 г.

За контакт: youth@europarl.europa.eu

Източник: Европейски парламент

YOUTHub не носи отговорност за провеждането на конкурса. За повече информация се обърнете към посочения организатор.