Резултати от проект “Empathy in ACTion”

Empathy in ACTion e 3-фазно обучение, което имаше за цел да предостави на младежки работници въведение в Социалния театър и Емпатично слушане за провеждане на инициативи, които могат да предизвикат промяна в техните местни общности. Комбинирайки подход за емпатично слушане и техники за социален театър за прилагането му, този проект се фокусира върху насърчаването на социалната промяна чрез състрадание и съпричастност.

В рамките на проекта, участниците изготвиха брошура с интрументи, активности и техники, които младежки работници, обучители, фасилитатори и доброволци могат да използват в работата си с младежи.

Ето какво ни разказа за преживяванията си един от българските участници:

В момента, в който видях този проект, разбрах, че искам да предприема това 3 фазово пътуване. Това беше страхотната комбинация от новата ми страст към откриването на театъра и неговите социални цели, така наречения социален театър и да задълбоча опита си от емпатично общуване. Това, което наистина намирам за изключително ценно и различно в обученията по Еразъм е, че те се фокусират върху конкретни теми и че хората, които срещате там, споделят този интерес. Това създава мощна група от участници, с които можете да говорите на един и същ език, на езика на вашите страсти. Харесвам структурата, която ни предоставя средата за обучение. Структурата, в която през седмицата се фокусирате интензивно върху нещо, като другите хора правят същото и чувството за постижение, което получавате. Фактът, че това беше пътуване в 3 фази, ме включи до ниво, което не бях преди, като ми даде възможност да поема инициативата, за да започна да практикувам това, за което тренирахме. Намирам очертаването на фазата на местно действие за наистина важно. И връщането за третата фаза на размисъл, но размисъл в духа на социалния театър и съпричастност направи тази фаза съвсем нова картина. Това също помогна за изграждането на по-дълги връзки с международната професионална общност, към която принадлежим, и отвори нови възможности пред (искрено вярвам) всеки от нас. Точно тази проверка на реалността с работата на хора от други страни прави възможно локалното развитие на концепции и действия на международно ниво на качество. И също така ви дава лична увереност в споделената посока. Всичко това, съчетано от забавлението и удоволствието от споделянето на времето, изграждането на рутина и голямото количество радост заедно, ме накара да предприема това дълго и понякога трудно пътуване до Швеция 2 пъти. И би го направил отново, където и да се случва.

Повече за целите на проекта може да научите тук и на официалната страница на проекта Empathy in ACTion.

Photo credits: Anabel Moghadam (Instagram Facebook)