Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Лекция: Медийно неграмотни в дигиталния свят: рисковете пред нашите деца

11 September, 2017 @ 18:30 - 20:30

стаж софия

място на провеждане Място: Червена зала, Червена къща за дебати, София

период на провеждане  Период на провеждане: 11.09.2017 г., 18:30 часа

 Вход свободен

Организатор: Коалиция за развитие на медийната грамотност на българските деца

Преди началото на учебната година 11 български организации, работещи в областта на образованието, медиите и гражданското общество, ще обявявят създаването на Коалиция за развитие на медийната грамотност на българските деца. На 11 септември в Центъра за култура и дебат “Червената къща “Aндрей Николов” те ще представят целите на коалицията и най-тревожните проблеми, свързани с медийната грамотност при децата.

Национално представително изследване на Националния център за безопасен интернет от края на 2016 г. показа, че над половината от българските деца не могат да отличат вярна от грешна и фалшива информация. За съжаление, същото признават и 40% от техните родители.

Целта на коалицията е да подтикне образователната система спешно да вземе мерки за развиване на медийната грамотност и критичното мислене на децата още от начален курс, за да бъде гарантирана сигурността им в дигитално-медийния свят.

В коалцията участват: Център за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“, Институт за прогресивно образование, Асоциация на европейските журналисти в България, Център за приобщаващо образование, Заедно в час, Национална мрежа за децата, Национален център за безопасен интернет, в лицето на Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация „Родители”, Образование България 2030, Фондация „Гласът на децата“.

Представянето на коалицията ще продължи с презентация на Георги Апостолов от Национален център за безопасен интернет на тема: „Медийно неграмотни в дигиталния свят – рисковете пред нашите деца“.

Презентацията ще представи резултатите от цитираното по-горе национално представително изследване сред деца на възраст 9–17 и техните родители, проведено в края на 2016 г. от центъра, което показа, че след години активна употреба на интернет повече от половината от тях не могат да различават вярна от невярна информация.

Събитието е част поредицата от отрити лекции „Отворен университет” на Червената къща, чийто тематичен акцент през септември е образованието, медийната грамотност и безопасността в интернет. Отворен университет се осъществява в рамктие на проекта “Проверка на реалността”, с подкрепата на Фондация “Америка за България”.

ЗА ЛЕКТОРА:

Георги Апостолов (Фондация “Приложни изследвания и комуникации”) е координатор на Центъра за безопасен Интернет от създаването му през 2005 година. По професия Георги Апостолов е журналист с над 15 годишна практика като редактор и главен редактор в редица български и чуждоезични медии. Като координатор на Центъра за безопасен интернет той ръководи борбата срещу незаконното и вредното за деца съдържание и поведение онлайн, както и организирането на кампании и обучения за насърчаването на дигиталната и медийната грамотност сред децата, младите хора, родителите и професионалистите, които работят с деца и семейства за превенция и намеса при онлайн злоупотреби с деца.

Източник

Details

Date:
11 September, 2017
Time:
18:30 - 20:30
Event Category: